Criza bancară din Spania ia amploare, creând haos pe bursele europene. Miercuri, la problemele deja existente s-a mai adăugat una: guvernatorul Băncii Centrale a demisionat, cu o lună înainte de expirarea mandatului, pe fondul acuzaţiilor că nu a gestionat bine situaţia şi nu a controlat pierderile din sistemul bancar spaniol.
Miguel Angel Ordonez a demisionat după ce reputaţia Băncii Naţionale a Spaniei a fost grav pătată de acuzaţiile că nu ar fi controlat suficient băncile comerciale, pline de credite neperformante după prăbuşirea pieţei imobiliare. Cea mai grea lovitură pentru guvernator a venit săptămâna trecută, când Guvernul a apelat la auditori independenţi, pentru a examina situaţia sistemului bancar.
Ordonez a încercat să apere reputaţia instituţiei pe care a condus-o în ultimii şase ani, dar fără succes: puterea i-a refuzat dreptul de a da explicaţii în faţa Parlamentului.
Acum, premierul Mariano Rajoy are doar două săptămâni la dispoziţie, până pe 10 iunie, să găsească un nou guvernator, credibil şi în Spania şi la Bruxelles, în ochii Comisiei Europene, de care Spania s-ar putea să aibă din nou nevoie de ajutor, pentru a evita colapsul total al sistemului bancar.
Deocamdată, Madridul spune că se va descurca singur şi va plăti din fonduri publice salvarea Bankia, estimată la peste 23 de miliarde de euro. Bankia nu este însă singura instituţie bancară cu probleme şi, în cazul în care costurile vor creşte, analiştii estimează că Spania va avea nevoie de sprijin extern. Amploarea crizei din sistemul bancar spaniol
Bloomberg bunăoară vede în negru lucrurile: analiştii agenţiei de presă estimează că majoritatea băncilor spaniole îşi ascunde expunerea pe creditele imobiliare neperformante şi continuă să finanţeze dezvoltatori imobiliari "zombi", aflaţi în situaţie de insolvenţă, încercând să amâne momentul la care vo