“Gruparea” anonimilor din Alba a primit feţe de la procurori, jandarmi şi SRI, adică … o faţă. De fapt, peste chipul misterios al personajului din “V for Vendetta” a fost aşezat chipul unui băiat de 26 de ani acuzat că a pângărit câteva siteu-ri al căror nivel de securitate este similar cu acela al unei maşini de lux uitată descuiată peste noapte în vreun cartier din Bucureşti (site-ul poliţiei, al primăriei din Alba Iulia şi altele la fel de “bine” protejate).
Instituţiile şi presa l-au prezentat repede ca pe un haiduc virtual, un militant anti-ACTA, un element anti-mainstream… ce mai, un element periculos, un fel de Assange local, gata să ia informaţie de la bogaţi şi să o dea la săraci, într-un gest de generozitate vecin cu “terorismul virtual”.
Aşadar, primim pe tavă de la autorităţi un militant anti-ACTA abia scăpat de coşuri, în loc să primim militanţi anti-ACTE cu riduri pe frunte, misterioşi anonimi care de ani mulţi se mişcă prin viaţa economică locală precum biţii pe serverele germane. Să fim impresionaţi sau mai degrabă indignaţi? (apropo, e voie să fii indignat sau poţi fi considerat ca membru al grupării?) Probabil acel băiat va fi scanat şi apoi va fi pus în carantină o vreme, deşi în majoritatea ţărilor cu număr mare de utilizatori de internet şi, deci, cu o înţelegere mai bună a fenomenului online, ar fi scăpat cu o amendă, iar site-urile batjocorite ar fi putut cere la rândul lor, cel mult, despăgubiri.
Pe de altă parte, de foarte mult timp, în toate oraşele judeţului Alba dispar fabrici şi uzine (şi deci locuri de muncă) şi responsabilii reuşesc să rămână anonimi. Din acest punct de vedere, teroriştii informatici virtuali au multe de învăţat de la teroriştii economici reali. Şi evazioniştii sunt la fel de anonimi, la Alba. Şi cei care fură lemne sunt imposibil de identificat (probabil le trimit pe site-urile specializate în trans