Experţii în securitatea IT consultaţi de EVZ se îndoiesc de "greutatea" hackerilor prinşi ieri de poliţişti. Sursa: EVZ
Membrii Anonymous România (prinşi marţi de DIICOT) au susţinut, în ultimele luni, că au spart mai multe site-uri oficiale, cum ar fi site-ul Direcţiei pentru Strategii Guvernamentale, site-ul biroului FMI din România sau site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Programatorii contactaţi de EVZ spun însă că aceste "spargeri" nu au fost foarte complicate şi că nu sunt decât rezultatul unei proaste administrări. IT-iştii mai spun că unii dintre ei au sesizat inclusiv administratori ai unor site-uri oficiale, cum ar fi cel al Senatului României, de exemplu, avertizând că sunt prost securizate. Însă autorităţile nu au făcut nimic pentru a rezolva problemele.
Spargeri "superficiale"
Andrei Avădanei, programator care a organizat Defcamp, o conferinţă pe probleme de securitate IT în România, crede că site-urile guvernamentale din România nu se bucură de atenţia cuvenită atunci când vine vorba de securitate informatică.
"Pot spune cu certitudine că în ultimii 3-5 ani majoritatea site-urilor de acest gen au fost sub vizorul entuziaştilor din domeniu", face acesta o referire la site-urile "de stat" sparte de hackerii români prinşi.
"Totuşi, problemele de securitate cu care s-au confruntat hackerii au fost de cele mai multe ori superficiale şi nu îmi amintesc multe cazuri de pe urma cărora să existe prejudicii finaciare semnificative sau întreruperea unor servicii importante", adaugă Avădanei.
Practic, din ce spune programatorul, reiese că autorităţile ar prefera să nu investească în securizarea acestor pagini web, deoarece nu înseamnă nimic valoros, în sine. "Majoritatea site-urilor guvernamentale nu sunt decât nişte platforme de comunicare, o înc