Problema somnului la copiii mici poate fi pentru unii părinţi extrem de complicată. Sunt unii micuţi care pur şi simplu nu vor să meargă la culcare noaptea. E ca şi cum le-ar fi frică să nu piardă ceva distractiv pentru ei cât timp dorm, pentru alţii poate fi frica de întuneric sau frica de a nu uda patul. Problema somnului la copiii mici poate fi pentru unii părinţi extrem de complicată. Sunt unii micuţi care pur şi simplu nu vor să meargă la culcare noaptea. E ca şi cum le-ar fi frică să nu piardă ceva distractiv pentru ei cât timp dorm, pentru alţii poate fi frica de întuneric sau frica de a nu uda patul.
Atunci când aud îndemnul "Du-te la culcare acum!" îl percep ca pe o adevărată ameninţare, intră în defensivă şi pornesc „lupta". În aceste situaţii, părinţii nu ar trebui să răspundă tot printr-o luptă. Nu trebuie să fie un război în ceea ce priveşte somnul la copii. Este bine să existe o comunicare astfel încât să fie descoperite cauzele care duc la această încăpăţânare de a nu merge la culcare.
Copiii trebuie ajutaţi să înveţe cum să gestioneze emoţiile, sentimentele, responsabilităţile.
Cea mai des întâlnită problemă în ceea ce priveşte somnul la copiii mici este frustrarea. Ei sunt atât de curioşi de lumea din jur pe care abia acum încep s-o descopere încât au senzaţia că mergând la culcare vor pierde controlul, nu mai pot explora. Şi atunci, mersul la culcare nu trebuie transformat în ceva obligatoriu, ceva care să-i frustreze şi mai mult. Somnul trebuie perrceput ca ceva distractiv, care să le satisfacă nevoia de nou.
Înainte de culcare, pentru a îi diminua energia, turaţia "motoarelor" tuturor din casă trebuie redusă. Sunetul de la radio, televizor etc. să fie din ce în ce mai mic, să se vorbească din ce în ce mai încet. Fără jocuri video care să stimuleze creierul. Fără ca mama şi tata să se agite prin casă cu diverse treburi gospodăre