Cea mai mare companie de asigurări de pe piaţa moldovenească ar putea reveni în proprietatea statului, dacă magistraţii vor declara nulă tranzacţia prin care a fost vândută. Decizia ar putea provoca probleme în relaţia cu gigantul rus al asigurărilor Rosgosstrah şi chiar cu autorităţile din Rusia.
Procuratura Generală a depus la 21 mai 2012 la Curtea de Apel Chişinău o cerere prin care solicită să fie declarat nul contractul de vânzare-cumpărare a 80% din capitalul social al Moldasig. În urma acestei tranzacţii, cea mai mare companie de asigurări din ţară ajunsese în anul 2008 sub controlul Rosgosstrah.
Dacă instanţa va lua o decizie pozitivă, Moldasig va reveni sub controlul statului, iar Rosgosstrah, cea mai mare companie de asigurari din Rusia şi Europa de Est, va rămâne fără activele din ţara noastră.
Procurorii cer să fie anulate şi hotărârile din 2008 ale Comitetului de Conducere şi Adunării Generale a acţionarilor, prin care s-a decis majorarea cu 48 de milioane de lei a capitalului Moldasig, ceea ce a reprezentat un pas spre înstrăinarea activelor companiei.
OLEG VORONIN, UNUL DINTRE BENEFICIARI
Viorel Morari, adjunctul şefului Procuraturii Anticorupţie, spune că cererea a fost depusă după ce s-a constatat că deciziile adoptate în 2008 de conducerea şi acţionarii Moldasig n-au fost îndeplinite, iar majorarea de capital efectuată pentru a aduce resurse necesare dezvoltării companiei nu s-a realizat. „Atunci s-a decis că banii vor merge pentru extinderea reţelei Moldasig şi pentru prestarea de noi servicii. În realitate, banii au rămas pe cont şi nu au fost folosiţi conform destinaţiei", a precizat procurorul.
El susţine că acum patru ani, când Moldasig era o companie cu capital majoritar de stat, orice program de dezvoltare ar fi trebuit să fie adoptat după efectuarea unui studiu de fezabilitate. „Acest studiu, care trebuia să