Guvernatorul Băncii Naţionale a Greciei (NBG) a avertizat, în repetate rânduri, asupra îngheţării planului internaţional de asistenţă financiară şi, de asemenea, asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea respingerea austerităţii, dacă electoratul va confirma (în ciuda tuturor avertismentelor) această opţiune prin votul său, la alegerile din 17 iunie.
După ce luni, NBG a primit de la Fondul European de Stabilitate Financiară aprox. 7 miliarde de euro pentru recapitalizare, avertismentele de miercuri ale oficialilor săi constituie o recunoaştere a unei intervenţii vitale în vederea resuscitării sistemului bancar, ca urmare a retragerilor de depozite şi a pierderilor înregistrate după restructurarea parţială a datoriei statului elen.
“O abandonare a euro va duce la o scădere semnificativă a nivelului de trai al cetăţenilor greci”, a avertizat instituţia financiară, avansând scăderea la jumătate a veniturilor pe cap de locuitor şi reducerea cu 65% din valoarea nominală a monedei noi.
NBG a avertizat că rata şomajului ar creşte de la 22% (oficial), cât este în prezent, la 34%, în timp ce inflaţia ar exploda imediat şi ar continua să crească. În plus, Grecia s-ar afla în imposibilitatea de a-şi onora datoriile contractate de la creditorii externi, se menţionează într-un raport prezentat de NBG, care atrage atenţia că efectele vor şi “mai grave” în cazul unei ieşiri necontrolate a ţării din zona euro.
Situaţia este volatilă. După ce, duminică, sondajele de opinie indicau partidul Noua Democraţie drept favorit în preferinţele de vot ale electoratului, cu o medie de 25%, potrivit unui sondaj publicat miercuri citat de agenţia Reuters, surpriza!?, Coaliţia Stângii Radicale(Syriza) ar conduce înaintea alegerilor din 17 iunie; un alt sondaj, publicat tot miercuri, pentru postul de televiziune Mega TV, plasează Noua Democratie în frunte (23,4%),