Cele mai faimoase si mai pretioase oua de Pasti impodobite, sunt desigur cele create de bijutierul Peter Carl Fabergé, lucrate pentru ultimii tari ai Rusiei. Se estimeaza ca intre 1885 si 1916, din atelierul mesterului Peter Carl Fabergé au iesit cam 56 de oua decorate, lucrate din aur, argint si pietre pretioase, adevarate opere de arta.
La originea intregii serii sta un ou pe care tarul Alexandru al III-lea i l-a comandat lui Fabergé in 1884, pentru a-l oferi drept cadou de Pasti, sotiei sale, Maria Feodorovna. Aceasta ii povestise tarului despre un pretios ou de aur care avea in interior o surpriza – un puisor, pe care tarina il admirase in colectiile regale din castelul Rosemborg (castelul unde traise ea cu familia inainte de a se casatori).
Asa i-a venit tarului ideea sa-i comande un ou lui Peter Carl Fabergé, care sa semene cu cel din castelul de la Rosemborg, pentru a-i aduce sotiei sale aminte de tara sa natala. Acest prim ou lucrat de Peter Carl Fabergé, era compus dintr-un smalt transparent cu reflexe de sidef, cu incrustatii din aur, argint si pietre pretioase. Devenit bijutier al curtii regale, din acel an, Peter Carl Fabergé a creat in fiecare an de Pasti cate un ou impodonit altfel sau asezat altfel, pe care tarul il va oferi sotiei sale drept cadou de Paste.
Dupa moartea tarului Alexandru al III-lea, in 1896, tarul Nicolae al II-lea si fiul sau Alexandru vor continua traditia. Oul trebuia sa contina, de fiecare data, o alta surpriza, care avea sa ramana secreta, chiar si pentru membrii familiei imperiale pana in ziua de Pasti. Se spune ca, uneori, curios sa afle ce surpriza se afla in ou, tarul il ruga pe Peter Carl Fabergé sa-i dea macar un indiciu cat de mic dar acesta, de fiecare data ii raspundea la fel, pentru a nu strica surpriza: “Maiestatea voastra va fi multumita!”.
Unele din ouale colectiei nu sunt numai cadouri de Pa