Dl prof. dr. Horia Traian Dumitriu, fondator de Şcoală (prin înfiinţarea, în 1996, a primei catedre de parodontologie cu programă analitică şi stat de funcţiuni proprii din România), în prezent predând în sistemul „plata cu ora“, dă un foarte bun exemplu profesional. Mai multe detalii în interviul realizat de dl Iftimie Nesfântu.
Întâlnirea cu dl prof. dr. Horia Traian Dumitriu, mediată de un prieten comun, fusese stabilită din timp. Urma să ne vedem după orele de curs, în aşa fel încât discuţia să se poată desfăşura cât mai relaxat. Oricâtă experienţă ai avea, când urmează să intri într-o activitate, fie că este vorba de o intervenţie stomatologică, fie de o „confruntare“ cu studenţii, toate resursele psihice se mobilizează în acea direcţie. Cu ani înainte, mai realizasem un interviu cu profesorul şi ştiam că, la fel ca şi mine, angajarea dsale în ceea ce avea de făcut era profundă şi contaminantă. Cu alte cuvinte, izbutea – fenomen rar – să transmită interes, curiozitate şi perseverenţă şi celor din jur. Într-o lume marcată mai degrabă de indiferenţă şi grabă, te şi miri că mai sunt astfel de oameni. Mă pregătisem şi eu pentru interviu, căutând să mă pun în temă cu lucrările profesorului, una dintre ele – Parodontologia – publicată la Editura „Viaţa Medicală Românească“, ajunsă deja la a cincea ediţie. Am recitit, după 11 ani, şi vechiul interviu. Cele spuse atunci îmi readuseseră în memorie înfăţişarea interlocutorului, modul său de a vorbi şi capacitatea de a transmite, dincolo de cuvinte, un mesaj mai profund.
Parcă nimerisem într-o lume magică
Când am ajuns la Facultatea de Medicină Dentară, încă nu se terminase ora de predare. Primit cu oarecare răceală de colegii din secretariat, m-am retras strategic şi am intrat în sala unde se desfăşura cursul. Fără să mai întreb pe nimeni. Mă întorsesem în timp, în anii de studenţie, dar