Procurorii DIICOT - Structura Centrală au anunţat ieri că au destructurat filiala Anonymous din România, printre cei 12 membri ridicaţi
de anchetatori aflându-se o persoană din Craiova şi alta din Drobeta Turnu Severin
Anchetatorii spun că gruparea Anonymous din România, care se prezintă ca o legiune de luptă împotriva sistemului, corupţiei şi hoţiei, s-a ocupat de fapt cu „derularea agresiunilor de terorism cibernetic“. Ieri, procurorii DIICOT, ajutaţi de ofiţerii de la Combaterea Criminalităţii Organizate, cei de la Operaţiuni Speciale şi SRI, au făcut 12 percheziţii domiciliare, dintre care una în Craiova, una în Drobeta Turnu Severin şi restul în Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, Arad, Reşiţa şi Târgu Mureş. Au fost vizaţi 14 membri Anonymous, printre care s-a aflat şi Gabriel Bălăeasa, de 24 de ani, din Piatra Neamţ, considerat de procurori liderul Anonymous din România, care era cunoscut pe internet ca lulzcart, anonsboat, anonsweb sau cartman.
Reprezentanţii DIICOT au precizat că Bălăeasa împreună cu învinuiţii Gábor Fábián şi Mihai Emil Picoş au constituit o grupare la care au aderat şi alte persoane implicate în derularea agresiunilor de terorism cibernetic.
În urma cercetărilor făcute de anchetatori s-a stabilit că membrii Anonymous au „desfăşurat o vastă activitate infracţională specifică, de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi publicarea în mediul on line a datelor exfiltrate“. Bazele de date vizate de hackeri erau de regulă administrate de instituţii şi persoane juridice publice, atât din România, cât şi din străinătate.
29 de atacuri informatice
Procurorii DIICOT au mai precizat că, din punct de vedere tehnic, atacurile informatice lansate asupra serverelor şi paginilor web