Exista felurite retete de preparare a deliciosului somon, dar aceasta este mai speciala datorita sosului sau. Somon inabusit cu sos olandez si grepfruit rosu
Sursa imagine: culoriledinfarfurie.blogspot.com
Ingrediente ( 2 pers.):
- 2 fileuri de somon (aprox. 125 g fiecare)
- 2 frunze de dafin
- 1/2 ceapa taiata fasii
- 1 lingura de cimbru proaspat
- 3 linguri de otet de vin
- sare
- piper alb
Sos olandez:
- 2 galbenusuri
- 100 g de unt
- 50-60 ml vin alb
- 1 lingura de zeama de lamaie
- 1 lingura otet (optional)
- sare
- piper alb
- 1 grepfruit rosu
- 8 frunze de busuioc proaspat, tocate fin
Mod de preparare:
Sosul olandez se aseamana cu maioneza, doar ca este pregatit la cald, potrivit culoriledinfarfurie.blogspot.com.
Pare pretentios, dar daca se respesta regula esntiala, aceea de a nu incalzi prea tare sosul cand il pregatim, deoarece nu se mai leaga, in rest totul e simplu. Intr-un bol se pun cele doua galbenusuri si lingura de zeama de lamaie.
Le batem cu telul sau o lingura de lemn pana se omogenizeaza.
Se pune bolul la bain marie la foc foarte mic, astlel ca vasul cu galbenusuri sa nu atinga apa care fierbe in celalalt vas.
Se amesteca incontinuu pana cand sosul se ingroasa putin.
Adaugam si untul cubulete si se freaca bine sa se omogenizeze.
E si varianta sa incalziti separat untul si sa-l turnati apoi treptat in prima compozitie, dar in acesta varianta trebuie avut grija, ca untul sa nu devina complect lichid.
Se adauga in sos vinul alb si otetul.
Vinul dupa ii da gustul de care are nevoie.
Se condimenteaza cu sare si piper alb. La final trebuie sa arate asa:
Detalii despre modul de preparare a acestui sos gasiti si aici.
Sosul olandez nu rezista mult fara sa se taie, de aceea se serveste