Olanda, Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania, Bulgaria și Canada au decis să solicite unor diplomați sirieni să renunțe la post acuzând dur uciderea a peste 100 de persoane la Houla. România se mulțumește deocamdată să „condamne violențele incalificabile comise”.
Conform unui oficial al Națiunilor Unite, este „clar” că forțele guvernamentale siriene sunt implicate în masacrarea a peste 100 de persoane, aproape jumătate dintre acestea fiind copii. Conform lui Rupert Colville, purtător de cuvânt al biroului pentru drepturile omului din cadrul Națiunilor Unite, citat de CNN, „forțele guvernamentale au bombardat, utilizat tancuri și artilerie, iar milițiile Shabiba, aflate de partea guvernului au intrat în case și au executat civili. Persoane înarmate au executat sumar copii, femei și bărbați aflați în propriile locuințe”.
Statele din întreaga lume au condamnat atacul pe care Siria îl dezminte, dar numai 10 au decis, în cursul zilei de ieri, să expulzeze diplomați. Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat doar că secretarul de stat Dan Petre l-a convocat la sediul MAE pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Arabe Siriene la Bucureşti.Dan Petre a condamnat „ferm” violenţele incalificabile comise, recent, în localitatea Houla, în apropierea oraşului Homs, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, dintre care aproape jumătate copii. Secretarul de stat a exprimat „profunda indignar”e faţă de astfel de acte, care sunt de natură să ameninţe inclusiv stabilitatea şi securitatea regională.
Ca și omologii de la București, oficialii de la Moscova au „condamnat orice formă de violenţă” dar nu au luat alte măsuri.Într-o conferință comună cu William Hague, ministrul de externe britanic, Serghei Lavrov a declarat că „avem de a face cu o situaţie în care ambele părţi (guvernul şi opoziţia din Siria - n.r.) a