În urmă cu doi ani, când Ministerul Sănătăţii a evaluat eficienţa spitalelor, unele unităţi au fost desfiinţate, însă Spitalul Orăşenesc „Sf. Filofteia“ din Mizil (judeţul Prahova) s-a menţinut pe poziţie. Cu eforturi puţin cunoscute marelui public. O succintă radiografie de spital îşi propune să dezvăluie o parte din aceste… secrete.
Sărăcie decentă
Oraşul Mizil nu s-a bucurat de protecţia autorităţilor centrale. Dimpotrivă. Mai ales în domeniul sanitar. După preluarea în gestiune a spitalului orăşenesc, de la buget nu a fost repartizată nicio sumă de bani pentru întreţinerea lui. Având în asistenţă o populaţie de 65.000 de oameni din oraş şi satele înconjurătoare, spitalul se bucură de o bună apreciere din partea pacienţilor. Dovadă şi gradul de ocupare maximă. Pe fondul sărăciei bugetare actuale, primăria face toate eforturile spre a veni în întâmpinarea sănătăţii localnicilor. Dl Emil Proşcan, primarul oraşului, enumeră în acest sens câteva elemente de sprijin. În scopul sporirii gradului de confort, prin eforturile instituţiei pe care o conduce, au fost instalate grupuri sanitare în fiecare salon, a fost reparată instalaţia de energie termică, au fost preluate de la un spital bucureştean maşini de spălat industriale moderne şi se întreprind demersuri spre a procura maşini de gătit moderne. Prezenţa dlui dr. Romeo Mărgărit, directorul medical al spitalului, în Consiliul Local Mizil, asigură o cunoaştere permanentă a stărilor de lucruri din unitate. O sărăcie bine gestionată poate furniza unele reuşite decente…
Bogată e doar patologia
Managerul spitalului, dl Leonard Roşu, putem aprecia că şi-a asigurat toate argumentele unei reuşite profesionale. După absolvirea Facultăţii de electronică şi telecomunicaţii la Universitatea Politehnica din Bucureşti, a urmat cursuri unei facultăţi de marketing şi comerţ exterior, d