JP Morgan, cea mai mare bancă americană, ar putea pierde cinci miliarde de dolari, aproape cât pagubele provocate de traderul Jerome Kerviel băncii franceze Société Générale, pentru că nu a văzut riscul masiv al câtorva investiţii derulate de un angajat de la Londra.
Structura de supraveghere a riscului ar putea explica de ce banca a ajuns la un astfel de eşec. La JP Morgan evaluarea riscului este coordonată la nivel central de o directoare de muzeu, un nepot de miliardar şi şeful unei companii care fabrică bocanci, potrivit Thomson Reuters.
Comisia de risc a JP Morgan, instituţie care deţine depozite în valoare totală de 1.130 miliarde dolari, este singura din organismele similare ale primelor şase mari bănci americane care nu are în componenţă un fost bancher, profesor de finanţe sau oficial guvernamental. Singurul membru al comisiei JP Morgan cu o oarecare experienţă în domeniu este James Crown, dar nici acesta nu a mai activat în sectorul bancar de 25 de ani.
Componenţa actuală a organismului, neschimbată din 2008, îi include pe Crown, Ellen Futter şi David Cote. Crown, în vârstă de 58 de ani, este preşedintele companiei Henry Crown & Co şi director general al fabricantului de arme General Dynamics Corp. Futter, în vârstă de 62 de ani, este preşedintele Muzeului de Istorie Naturală din New York, iar Cote, în vârstă de 59 de ani, este preşedintele companiei Honeywell.
Comisia, care s-a întâlnit de şapte ori anul trecut, aprobă politica de risc a băncii şi supraveghează activitatea directorului responsabil cu riscul.
Muzeologul se retrage
Banca a anunţat că urmează să schimbe componenţa comisiei, cooptând oameni cu experienţă relevantă, potrivit Wall Street Journal. În urma articolelor apărute în presă, Futter ar putea renunţa la poziţia din comisie. JPMorgan Chase a suferit o pierdere masivă pe