Comisia Europeana a adoptat miercuri un pachet de recomandari adresate statelor membre pentru masuri bugetare si reforme economice pentru a creste stabiltiatea financiara, a incuraja cresterea economica si pentru a crea locuri de munca in UE. Pentru Romania, la fel ca si pentru Portugalia, Grecia si Irlanda, toate aflate intr-un program de asistenta cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, recomandarea e una singura: sa implementeze masurile convenite in acordul respectiv.
Pachetul adoptat miercuri de Comisie are trei componente: prima, recomandari pentru cele 27 de state membre si una pentru zona euro, a doua este o analiza a situatiei din 12 state membre, a caror situatie a fost analizata de la inceputul anului pentru ca prezentau risc de dezechilibre macroeconomice. Iar a treia componenta este o recomandare facuta Consiliului de a inceta procedura de deficit excesiv pentru Bulgaria si pentru Germania, iar pentru Ungaria eliminarea deciziei de suspendare a fondului de coeziune pe 2013.
Evaluarea Comisiei privind situatia economica a satelor membre in semestrul european este ca acestea iau masurile necesare pentru a-si corecta finantele publice si a avea politici fiscale solide, insa ele nu stimuleaza intotdeauna cresterea economica. O problema grava este somajul in randul tinerilor.
Tarile care se afla sub un program de asistenta, asa cum e cazul Romaniei, si sub atenta supraveghere a pietelor, iau recurg la reforme structurale majore, se arata in comunicatul Comisiei, inclusiv reforme pe piata muncii.
Recomandarile Comisiei pe sate se pot consulta aici. In privinta Romaniei, recomandarea este aici. Evaluarea situatiei de catre Comisie poate fi citita aici.
Recomandarile Comisiei in privinta taxarii in UE
Recomandarile Comisiei Europene in privina impozitarii se concentreaza pe cinci arii funda