Romania trebuie sa accelereze restructurarea companiilor de stat, sa creasca absorbtia fondurilor europene, sa continue implementarea politicilor fiscale solide si sa amplifice eforturile de reformare a sectorului energetic, recomanda Comisia Europeana, in evaluarea programului national de reforma si a programului de convergenta pe 2012, prezentata miercuri la Bruxelles. Sursa imagine: geo.de
Documentul CE arata ca actualul program de asistenta financiara pentru Romania ramane pe drumul cel bun, tinta de deficit pe cash pentru 2011 a fost atinsa, in timp ce tinta ESA ar fi fost atinsa daca nu ar fi existat o masura considerabila legata de deciziile in instanta prin care guvernul a fost obligat sa plateasca compensatii anumitor categorii de angajati.
Bugetul pe 2012 este pe drumul cel bun in atingerea unui deficit de sub 3% din PIB in termeni ESA. Autoritatile vor continua sa implementeze politici fiscale solide. Sistemul bancar a ramas solid, in pofida deteriorarii continue a calitatii activelor, care a continuat sa aiba un impact nefavorabil asupra profitabilitatii sectorului bancar. Progresele in domeniile-cheie vizate de reforma structurala au fost inegale, dar in general satisfacatoare. In particular, reformele din sectorul energiei s-au accelerat recent. Totusi, implementarea programului ar putea fi imbunatatita in cateva domenii - releva executivul comunitar.
Referitor la tintele nationale din cadrul Strategiei Europa 2020, Romania a inregistrat progrese limitate in 2011. Unele tinte raman dificil de atins, mai ales in ceea ce priveste investitiile in cercetare-dezvoltare, rata somajului, rata abandonului scolar timpuriu si numarul persoanelor aflate in risc de saracie sau excluziune.
Documentul CE mentioneaza ca progrese semnificative au fost obtinute in privinta liberalizarii preturilor in sectorul energiei electrice, in timpul mis