- reprezentarea României la Bruxelles -
Ne aflăm în plin „armistiţiu“, dar războiul între Palate pentru reprezentarea României în Consiliul European va cunoaşte, cît de curînd, o fază acută. Premierul Ponta va încerca să tranşeze disputa prin intermediul Parlamentului, arătîndu-i preşedintelui cine este mai tare în jocul politic intern. Şi sugerîndu-i, destul de netransparent, că lucrurile ar putea fi duse mult mai departe, de-ar fi la o adică. Deocamdată însă, preşedintele a fost cel care a mers la reuniunea informală de săptămîna trecută, Ponta preferînd (dacă acesta nu este doar un fel de-a spune) să-şi facă mai înainte debutul la Bruxelles, printr-o serie de întîlniri bilaterale.
Dar chiar şi informală, participarea preşedintelui Băsescu la ultimul Consiliu lasă loc cîtorva întrebări. De exemplu, preşedintele a reafirmat la Bruxelles că România îşi menţine obiectivul de a adera la euro în 2015. Dar mai este acesta şi obiectivul asumat de Guvern? Mai multe zvonuri indică o amînare a termenului, pînă prin 2019, dar cert este că măcar unul dintre oamenii importanţi în angrenajul deciziilor strategice în plan financiar, economistul Daniel Dăianu, consilier al premierului, afirmă – şi nu o face de azi, de ieri – că România este insuficient pregătită pentru 2015.
DE ACELASI AUTOR Un altfel de sfîrşit al lumii Trei iluzii ale dreptei de pe la noi Oficial, sîntem iar în "zona gri" Ceauşescu şi o campanie obosităApoi, la acelaşi Consiliu, preşedintele Băsescu, a lansat în numele României mai multe propuneri, cum ar fi prelungirea cu un an a termenului pînă la care pot fi folosite fondurile europene din actualul buget sau că banii utilizaţi de la Banca Europeană de Investiţii să nu fie luaţi în calcul la stabilirea deficitului. Pare că preşedintele român a făcut un pas lateral de la susţinerea necondiţionată – unii ar spune chiar entuziastă – a reţe