În cadrul evenimentelor legate de Zilele municipiului Cluj-Napoca, în perioada 28-30 mai, Primăria, prin Centrul de Informare Turistică şi în parteneriat cu City Tours & Events, a organizat trei tururi inedite ale oraşului, ghidajul fiind oferit de istoricul Lukács József.
Luni, 28 mai, de la ora 11, a avut loc turul Matei Corvin. Timp de trei ore, participanţii au mers pe urmele marelui rege, născut la Cluj în 1443, în casa care îi poartă numele, azi Universitatea de Artă şi Design. Au vizitat apoi Biserica şi Mănăstirea Franciscană (care a aparţinut la început ordinului dominican), unde viitorul rege, copil fiind, şi-a petrecut primii ani de şcoală, precum şi Biserica Sf. Mihail, unde a fost botezat Matia.
Grupul statuar din faţa bisericii, premiat la Expoziţia Mondială de la Paris din 1900, îl înfăţişează pe Matia primind omagiul marilor conducători ai vremii, într-o ipostază ecvestră ce inspiră stabilitate, calul fiind cu toate cele patru picioare pe pământ (ca o curiozitate, am aflat că, potrivit tradiţiei, atunci când eroul a murit în luptă sau asasinat, calul este cu un picior sau două în aer). Turul s-a încheiat cu Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu, cunoscută şi ca Biserica Matia, fiind ctitoria marelui rege, care a finanţat construcţia acesteia prin donaţia de blocuri de sare, valuta forte a acelei vremi. Biserica a aparţinut la început călugărilor franciscani, fiind un etalon pentru dezvoltarea economico-socială a oraşului, Clujul bucurându-se în timpul domniei lui Matia de o perioadă de mare înflorire, fiind supranumit oraşul comoară al regatului.
Marţi, 29 mai, tot de la ora 11, a avut loc al doilea tur, al confesiunilor religioase. Clujenii au vizitat şapte biserici şi au aflat istoria a şapte confesiuni religioase care au marcat creştinismul de-a lungul secolelor şi care contribuie la caracterul multicultu