Aproape jumătate dintre români sunt supraponderali, 1 din 8 suferă de obezitate, iar majoritatea consideră cina masa principală a zilei. Pe de altă parte, medicii de familie spun că alimentația românilor este departe de a fi una sănătoasă și corectă. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile unui studiu realizat de ISRA Center.
Majoritatea românilor (64%) şi-au menţinut greutatea constantă în ultimul an, în vreme ce 11% au slăbit, iar 23% s-au îngrăşat, relevă cercetarea, conform Agerpres.
Potrivit acesteia, o tendinţă mai crescută de îngrăşare se observă la persoanele cu educaţie scăzută şi la cele căsătorite.
Evaluarea greutăţii în funcţie de indicele de masă corporală arată că jumătate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normală, în timp ce o treime sunt supraponderali, iar 1 din 8 suferă de obezitate. Comparând acest indicator cu autoevalaurea greutăţii, se poate observa că dintre cei care consideră că au o greutate normală, o treime sunt, de fapt, supraponderali, arată cercetarea. În acelaşi timp, dintre cei care cred că au "câteva kilograme în plus", jumătate sunt supraponderali, iar o treime suferă de obezitate.
Aproape jumătate dintre români menţionează consumul de fructe şi legume ca fiind în topul aspectelor care contribuie la o alimentaţie sănătoasă şi aproape o treime consideră că mâncarea gătită este baza unei alimentaţii sănătoase.
Citește și:
Aproape jumătate dintre copiii români sunt supraponderali
În schimb, doar 14% dintre persoanele intervievate consideră că eliminarea sau reducerea excesului de zahăr, sare şi condimente se află în topul aspectelor care ţin de o alimentaţie sănătoasă.
Respectarea meselor zilnice şi alimentaţia variată sunt aspecte apreciate ca fiind importante pentru o alimentaţie sănătoasă doar de 27%, respectiv 14% dintre români, indică studiul ISRA Center.
În cee