S-ar părea că nu există nimic în comun între astfel de probleme neplăcute, dar diferite ca esenţă, precum: mâncărimea în regiunea tălpilor, roşeaţă lor, descuamarea pielii în aceste regiuni şi unghiile fragile cu nuanţe de la galben spre negru.
De fapt, toate aceste neplăceri pot fi provocate de infecţia micotică. Natura numără peste 2500 de tipuri de ciuperci, inclusiv cele care cresc în pădure.
În organismul omului pot parazita în jur de 150 de specii ale acestor microorganisme. Acest fapt condiţionează diversitatea apariţiilor afecţiunilor micotice.
Despre infecţiile micotice, profilaxia şi tratamentul acestora ne povesteşte profesorul catedrei de dermatovenerologie a USMF „N. Testemiţanu", doctorul habilitat în medicină, Dl. Gheorghe Mușet.
Consultaţia specialistului
Dle Muşet, povestiţi-ne, vă rog, cât de actuală este problema afecţiunilor micotice?
Această problemă este foarte actuală, întrucât afecţiunile micotice sunt foarte răspândite. Şi, în pofida faptului că afecţiunile micotice nu prezintă un pericol pentru sănătatea omului, acestea provoacă multe incomodităţi.
Dle Muşet, care este cauza răspândirii pe larg a afecţiunilor micotice?
Afecţiunile micotice se numără printre cele mai răspândite afecţiuni ale pielii şi ale anexelor acesteia - părul şi unghiile, şi se întâlneşte atât la maturi, cât şi la copii. Acestea sunt atât de răspândite, în primul rând, din cauza că agenţii patogeni ai acestor afecţiuni, în stare latentă, pot fi găsiţi practic oriunde: pe piele, păr şi unghii, şi chiar pe animale şi în sol. Iar în al doilea rând, este foarte uşor să te molipseşti de astfel de afecţiuni, îndeosebi dacă în casă există deja o persoană care suferă de acestea sau dacă eşti nevoit să te afli în locuri aglomerate, de exemplu, în cămine, şcoli, grădiniţe, piscine, săli de sport etc.
Dr. Gheor