Expertiza contabilă judiciară depusă la dosarul în care Dan Voiculescu este judecat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) arată că imobilele ICA au fost cumpărate la prețuri de zeci de ori mai mici. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Expertizele din dosarul ICA confimă acuzațiile DNA: o țeapă imobiliară marca Dan Voiculescu. Prețul terenurilor şi clădirilor ICA la data privatizării (2003) a fost de 3.244.000 de dolari, respectiv 10.955.000 de lei potrivit unei expertize contabile depuse la Curtea Supremă.
Raportul tehnic de evaluare nu a avut însă în vedere determinarea valorii acţiunilor ICA - cele care, de fapt, au fost vândute la privatizarea Institutului. Potrivit procurorilor DNA, Grivco SA (firmă din portofoliul lui Dan Voiculescu), a plătit pentru achiziționarea pachetului de acțiuni al societății ICA și implicit al patrimoniului imobiliar, suma de 104.730 de euro.
Raportul tehnic de evaluare nu a avut însă în vedere determinarea valorii acţiunilor ICA - cele care, de fapt, au fost vândute la privatizarea Institutului. Raportul tehnic de evaluare – întocmit a avut drept obiectiv determinarea valorii de piaţă a activelor ICA la momentul privatizării, respectiv a terenurilor şi clădirilor. Concluzia expertului a fost aceea că preţul terenurilor şi clădirilor ICA la data privatizării (2003) a fost de 3.244.000 de dolari, respectiv 10.955.000 de lei. Valoarea este diferită de cea contabilă la momentul respectiv.
Imperiul imobiliar
Potrivit rechizitoriului DNA, prin care Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, cele 17 clădiri şi drumuri de incintă - 14 clădiri situate la sediul societăţii din strada Gârlei nr 1, sectorul 1 Bucureşti, 2 clădiri situate în strada Ion Minulescu Bucureşti şi o clădire în oraşul Buşteni, Jud. Prahova, au rãmas înregistrate în contabilitatea societãţii ICA la valoarea de doar 7.209