Proprietăţile industriale şi logistice din EMEA generează cele mai mari venituri într-un top al activelor în funcţie de randamente, realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE.
În ceea ce privește amortizarea totală a investiţiei, activele industriale și logistice se clasează pe locul secund, după retail, dar înaintea birourilor, și numerarului. Analiza are în vedere investitorii instituționali (nu de retail), incluzând fonduri de pensii, fonduri suverane, bănci private şi companii de asigurări.
În ultimii 10 ani, proprietăţile industriale şi logistice din zona Euro au generat în medie un câştig de 7,8% pe an, în comparaţie cu 5,5% pentru piaţa de birouri şi 6,2% pentru sectorul retail. În perioada 2009 - 2011, investiţiile directe în acest sector în Europa au totalizat 24,2 miliarde de euro, 40% dintre acestea fiind achiziționate de fonduri instituționale și vehicule colective de investiții.
„Investitorii ar trebui să se orienteze din ce în ce mai mult spre activele industriale și logistice în această perioadă. Cel mai mare avantaj al proprietăţilor industriale şi logistice îl constituie rata bună de venit, putând fi considerate mai mult ca o investiţie de tip obligaţiuni. Analiza demonstrează importanţa tot mai crescută, într-un mediu cu o rată scăzută a dobânzii, a componentelor de tip obligaţiuni în ceea ce priveşte beneficiile proprietăţilor din piața industrial-logistică”, a declarat James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE România.
Investiţii sigure
În mediul economic actual, investitorii instituţionali tind să-şi aloce activele şi deciziile de portofoliu spre active „defensive”, şi anume, acelea a căror performanţă viitoare este susţinută în principal de venituri contractate sau garantate şi nu de o creştere potenţială.
Investitorii orientaţi