Apariţia unui copil este motiv de împlinire în cazul soţilor care au o căsnicie solidă, în timp ce pentru ceilalţi, cel de-al treilea membru al familiei poate accentua problemele deja existente.
În mod normal, apariţia unui copil aduce sentimente de satisfacţie, de împlinire şi de fericire în relaţia de cuplu.
Însă nopţile nedormite şi responsabilităţile din ce în ce mai mari care apar mai ales în primii ani de viaţă ai bebeluşului îi pot afecta serios pe cei doi parteneri, deoarece viaţa intimă şi romantismul vor avea de suferit. Specialiştii spun că modul în care apariţia copilului îşi pune amprenta asupra cuplului este influenţat de stadiul relaţiei dintre cei doi parteneri.
În cazul majorităţii cuplurilor, venirea pe lume a unui copil stârneşte frământări încă de dinaintea conceperii acestuia. Viitorii părinţi sunt preocupaţi atât de abilităţile lor de mamă şi de tată, dar şi de impactul pe care îl are apariţia unui copil asupra vieţii lor.
„Îmi doresc să am un copil la un moment şi nu cred că relaţia mea cu soţul va avea de suferit. Într-adevăr, mă aştept să avem mici conflicte, de genul: «E rândul tău să-i dai să mănânce!» sau «E rândul tău să-i faci baie!». Ar fi similare celor pe care le avem acum şi pe care le depăşim. Dacă negociezi cu partenerul şi dacă înveţi să mai laşi de la tine măcar din când în când, cred că relaţia nu poate avea de suferit. Când am discutat despre copil, noi ne-am propus să-l lăsăm pe cel mic măcar o seară pe săptămână cu bunicii şi să ieşim singuri la film sau la restaurant. Sper să ne putem ţine de acest plan", spune Ioana, în vârstă de 31 de ani, căsătorită de mai puţin de doi ani.
Un plus de sentimente
În mod normal, apariţia unui copil aduce un sentiment de satisfacţie, de împlinire, de fericire în relaţia de cuplu. Adesea auzim afirmaţia „Ea/el este mama/tatăl copiilor mei!", persoana î