Preşedintele Traian Băsescu a adresat un mesaj, joi, la inaugurarea, în oraşul Karaganda, a unui monument dedicat românilor deportaţi în Kazahstan în perioada stalinistă, arătând că românii din Basarabia şi Bucovina de Nord au trecut prin umilinţe greu de imaginat în urma Pactului Ribbentrop-Molotov
"În această zi de 31 mai, încărcată cu o puternică semnificaţie istorică pentru Kazahstan, prin comemorarea victimelor represiunii staliniste, doresc să vă mulţumesc pentru faptul că păstraţi vie amintirea acelor români care au îndurat cea mai grea suferinţă, fiind luaţi cu forţa din casele şi familiile lor şi deportaţi în această regiune", se arată în mesajul şefului statului.
Mesajul a fost citit la Karaganda de Eugen Tomac, consilier de stat pentru românii de pretutindeni în Administraţia Prezidenţială, care a participat la ceremonia de inaugurare a monumentului ridicat la iniţiativa Asociaţiei Culturale Româneşti «Dacia» din Kazahstan.
De asemenea, preşedintele Băsescu a amintit de încercările dificile la care au fost supuşi românii din Basarabia şi Bucovina de Nord în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.
"Pe parcursul istoriei, românii din Basarabia şi Bucovina de Nord au fost supuşi unor încercări dificile pentru că, printr-o înţelegere între doi tirani, naţiunea română a fost divizată, iar parte a poporului nostru a trecut prin umilinţe greu de imaginat şi uitat. Faptul că v-aţi reunit astăzi la Karaganda pentru a aduce un pios omagiu românilor deportaţi, ridicând în memoria lor un monument, reprezintă cea mai clară dovadă a respectului faţă de semenii noştri, care nu au avut şansa să îşi construiască un destin alături de cei dragi şi care au îndurat crâncene forme de asuprire prin deznaţionalizare, înfometare şi deportare. Este însă totodată şi dovada vie a faptului că, deşi naţiunea română a fost divizată, s