Aproape 50 de ONG-uri au lansat o nouă versiune a Pactului pentru Bucureşti, document pe care societatea civilă şi-l doreşte asumat de toţi candidaţii la alegerile din Capitală, pentru ca ulterior să fie şi pus în practică
Cele 47 de organizaţii non-guvernamentale (ONG) membre ale Platformei pentru Bucureşti au prezentat marţi seară o nouă versiune a pactului pe care îl propun candidaţilor din Bucureşti la alegerile locale din 10 iunie. Pactul pentru Bucureşti 2 prezintă principalele direcţii de dezvoltare pe care, în opinia reprezentanţilor coaliţiei de ONG-uri, Capitala trebuie să le urmărească pentru următorii patru ani.
Document realist
Potrivit lui Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch Bucureşti – Agenția de Monitorizare a Presei, una dintre organizaţiile care fac parte din coaliţie, dacă la pactul din 2008 capitolele acestuia au fost realizate separat, acum s-a urmărit o armonizare a componentelor documentului, rezultând o viziune despre Bucureşti.
Totodată, documentul a fost discutat şi cu arhitecţii şefi de la primăriile de sector şi de la Primăria Capitalei, care s-au pronunţat în legătură cu realismul măsurilor propuse. „Sistemul de elaborare a actualei variante a fost mai integrator şi există o prevalidare că ceea ce cerem noi acolo se poate face în Bucureşti, nu sunt aspiraţiile nearealiste ale unor utopici“, a declarat Toma.
Conform Irinei Zamfirescu, reprezentanta Platformei pentru București, diferenţa majoră între pactul de acum patru ani şi cel de acum constă în introducerea în noul document a unor capitole dedicate protecţiei sociale şi protecţiei animalelor. În plus, a fost introdusă o solicitare pentru ca Primăria Capitalei să înceapă un demers pentru Legea Bucureştiului.
„Ne dăm seama că, în termeni de atribuţii, Primăria Capitalei nu poate face ceva efectiv, dar ar trebui cumva să fie cel puţin parte eg