Conducta va avea o lungime de 43 km şi va costa 20 mil. euro, din care 12 mil. euro vor fi plătite de ţara noastră
Guvernul a avizat, ieri, indicatorii tehnici de construcţie a conductei de interconectare a sistemului de transport gaze din România şi Republica Moldova, pe ruta Iaşi -Ungheni, a anunţat premierul Victor Ponta.
"Este un proiect agreat de mai mult timp la nivelul principiilor şi discuţiilor politice, dar care niciodată nu a fost pus în practică. De fiecare dată, din partea Guvernului României au fost vorbe frumoase şi atât, dar acum a fost aprobat", a spus Ponta, citat de Mediafax, subliniind că acest proiect are o importanţă strategică şi politică pentru colaborarea între cele două ţări.
Costurile de construcţie sunt estimate la 20 milioane euro, din care partea României va fi de circa 12 milioane euro.
Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Economiei, conducta de interconectare dintre România şi Moldova va avea o lungime de 43,28 km, pe teritoriul României lungimea acesteia fiind de 32,8 km. Lungimea traversării râului Prut este de 736 m din care 602 m pe teritoriul României şi 134 m pe teritoriul Republicii Moldova.
Conform fişei tehnice convenite între specialiştii celor două ţări, conducta va putea transporta gaze naturale în ambele sensuri şi va avea capacitatea maximă de transport de 1,5 mld.mc/an la presiunea de proiectare de 55 bar. Presiunea minimă garantată la graniţă este de 16 bar.
Traversarea frontierei de stat, râul Prut, se va realiza cu două fire prin foraj orizontal dirijat. La capetele celor două fire atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul Republicii Moldova se vor prevedea robinete de secţionare şi îmbinări electroizolante.
Pentru realizarea obiectivului de investiţii menţionat, este necesară o suprafaţă totală de 514.638mp, terenuri ocupate definitiv şi tempor