Un nou studiu, condus de geologul Liviu Giosan, de la Woods Hole Oceanograhic Institution şi publicat în PNAS, a demonstrat cu ajutorul ultimelor tehnologii că prăbuşirea Civilizaţiei Indusului s-a datorat schimbărilor climatice de acum 4.000 de ani. Totodată, cercetarea a rezolvat şi problema sorţii râului sacru al mitologiei Hindu, Sarasvati.
Civilizaţia Indusului numită şi Harappa (de la numele oraşului Harappa, unul dintre oraşele construite de această civilizaţie) se întindea pe o suprafaţă de peste un milion de kilometri pătraţi, de la Marea Arabică până la Gange, peste teritoriile actuale ale Pakistanului, Indiei şi Bangladeshului.Echipa de cercetători, condusă de geologul român Liviu Giosan, a reconstruit cu ajutorul tehnologiilor moderne locul de dezvoltare al civilizaţiei, începută în urmă cu 5.200 de ani şi prăbuşită în urmă cu 3.000-3.900 de ani.
Civilizaţia Harappa a început să fie analizată relativ recent, începând cu anii '20 ai secolului trecut, însă cercetările arheologice din India şi Pakistan au relevat de atunci o sofisticată cultură urbană, cu oraşe structurate precum cele moderne, existenţa a numeroase rute interne de comerţ, legături comerciale maritime cu Mesopotamia, dar şi un sistem de scriere nedescifrat încă.
Citește aici materialul în întregime: Misterul prăbuşirii Civilizaţiei Indusului a fost lămurit de geologul român Liviu Giosan