Sub aparenţa apărării drepturilor unei companii de stat, ANCOM încalcă drepturile firmelor private. Aşa se face că „dreptul” rezervat exclusiv CN Poşta Română de a o serie de servicii pe teritoriul României trebuie înţeles ca „privilegiul”.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a amendat încă o firmă de curierat pentru că a prestat servicii de expediere de plicuri cu greutatea între 0-50g la un tarif mai mic de 2 lei/trimitere. De fapt, amenda a fost aplicată pentru că astfel, s-ar fi încălcat „dreptul” rezervat exclusiv CN Poşta Română de a face astfel de expedieri pe teritoriul României.
În acest context, termenul „dreptul” ar trebui înţeles ca „privilegiul”, din moment ce este acordat artificial, printr-o lege în acest sens, şi nu derivă în nici un fel din utilizarea liberă a proprietăţii unei persoane fizice sau juridice.
Citeşte pe Forbes.ro de ce privatizarea companiilor de stat poate aduce mult mai multe beneficii decât doar banii încasaţi la vânzare
„Drept”, în adevăratul sens al cuvântului, este libertatea firmelor de curierat de a îşi utiliza după cum consideră adecvat capitalul şi resursele umane pentru a îşi atinge scopul, acela de a obţine profit, fără a încălca, la rândul lor, drepturile altor firme sau persoane fizice. Din acest motiv, amendarea, însoţită de interzicerea practicării unui tarif mai redus de 2lei/trimitere pentru serviciul respectiv reprezintă un abuz şi o încălcare flagrantă a dreptului la proprietate şi la libertatea operatorilor de curierat.
Cine câştigă dintr-un monopol de stat?
Cu atât mai îngrijorătoare este declaraţia reprezentantului Direcţiei de Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM, confom căruia autoritatea „intenţionează să aplice sancţiuni din ce în ce mai dure celor care încalcă regulile pentru a descuraja acest fenomen care