Computerele nu mai sunt un mister pentru copii încă de la 5 ani, dar experţii spun că micuţii ar trebui lăsaţi la calculator abia de la 9 ani.
Am avut primul calculator la 17 ani, iar internetul îl descoperisem cu un an înainte, în laboratorul de informatică al şcolii. Până în ultimul an de liceu, internetul acasă era privit ca un lucru periculos şi chiar a fost.
Pregătirea pentru Bacalaureat s-a desfăşurat între descoperirea noilor pagini web şi a programelor de socializare. În schimb, copiii noii generaţii s-au născut cu un calculator în casă, iar telefoanele inteligente nu mai au niciun secret pentru ei.
Specialiştii din domeniu avertizează că familiarizarea cu tehnologia de la o vârstă fragedă nu este însă lipsită de pericole. Barnaby Lenon, reprezentantul Consiliilor Şcolare din Marea Britanie, a declarat la începutul anului că adolescenţii nu mai au aceleaşi competenţe conversaţionale şi de citire, deoarece folosesc prea mult calculatorul.
„Părinţii ar trebui să reziste tentaţiei de a le pune tehnologia la dispoziţie copiilor. Ei ar trebui să limiteze timpul petrecut în faţa calculatorului la una-două ore şi ar trebui să le dăruiască un smartphone abia după 15 ani", a declarat Lenon pentru cotidianul „The Daily Telegraph".
Calculatorul, de la 3 ani
La nivel european, există un acord între experţi conform căruia copiii ar trebui lăsaţi la calculator abia la 9 ani, pentru a nu fi distraşi. Deşi unii experţi au spus că dacă micuţul de 22 de luni ar avea acces la un calculator sau o tabletă şi-ar dezvolta competenţele cognitive, alţi specialişti spun că cei mici vor dezvolta un deficit de atenţie pe viitor. De exemplu, în Marea Britanie s-a introdus un proiect numit „Early Years Foundation Stage" (n.r. - formarea din primii ani), care spune că la 40 de luni, un copil ar trebui să ştie să folosească o t