Irlanda va vota astăzi dacă să ratifice acordul fiscal al Uniunii Europene, acord care impune limite stricte pentru deficitele bugetare ale țărilor membre.
Respingerea acestui tratat va exclude Irlanda de la finanțarea UE odată ce programul de salvare curent va expira în 2013, anunță BBC.
Irlanda este singura țară dintre cele 25 de țări europene care susțin pactul, care va vota prin referendum. Însă doar 12 din 17 state din zona euro trebuie să ratifice acest tratat pentru ca acesta să intre în forță, așa că un „nu ” irlandez nu-l va putea respinge. Prezența la vot nu este așteptată să fie foarte mare.
Vezi de ce UE ia în considerare acordarea de asistență financiară directă băncilor europene
Complicații și riscul unui vot negativ
Acordul fiscal, acceptat de toți membrii UE cu excepția Marii Britanii și a Cehiei, permite membrilor UE să-și coordoneze politicile bugetare și să impună sancțiuni asupra statelor care încalcă reglementările. Totodată, pactul angajează statele semnatare să atingă un nive de deficit bugetar de sub 0,5% din produsul intern brut. Anul trecut, deficitul Irlandei a fost de 13,1%
Irlanda are, totodată, și o istorie de opoziție față de tratatele UE, respingând două dintre acestea în 2001 și 2008, cu toate că aceste decizii au fost răsturnate în cadrul unor noi referendumuri organizate ulterior.
Opozanții tratatului susțin că politicile de austeritate nu funcționează și sugerează că țara ar trebui să accepte intrarea în incapacitate de plată a celor cinci bănci naționalizate.ț
Vezi ce spun sondajele despre șansele tratatului fiscal de a fi adoptat prin referendum
Ascensiunea Sinn Fein
În cadrul discursului dinainte de sfârșitul campaniei pentru referendum, Enda Kenny, premierul irlandez, a îndemnat cetățenii să voteze în favoarea tratatului.
„Vă cer