Profiturile impresionante realizate de anumite companii chiar in plina perioada de criza, vazute alaturi de stringentele bugetare, creeaza un dezechilibru in ochii autoritatilor romane, care propun ca solutie echitabila in acest context suprataxarea veniturilor exceptionale. In opinia analistilor, masura se va intoarce, in final, impotriva mediului de afaceri si consumatorilor.
Potrivit ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor din domeniile petrol si gaze, care ar urma sa intre in vigoare incepand cu anul viitor. Veniturile ar urma sa fie directionate catre un fond destinat consumatorilor vulnerabili.
Pe de alta parte, premierul Victor Ponta nu a insistat pe suprataxare, dar a atras atentia cu privire la preturile ridicate la combustibil si le-a sugerat companiilor sa investeasca mai mult din profit.
"Nu vreau sa impun suprataxarea cu parul, nu sunt populist si stiu ca aceste companii sunt mari contributori la buget, dar, in tarile din jur, au fost negocieri intre Guvern si companii, pentru ca pretul la combustibil sa fie putin temperat. Cred ca aceste companii petroliere pot reduce profitul, investind in viitorul Romaniei", a spus Ponta.
Conform statisticilor, Romania are printre cele mai mari preturi la benzina si motorina din Europa, raportat la puterea de cumparare.
Dezbaterile privind supraimpozitarea companiilor petroliere din Romania urmeaza tendintele europene, care vizeaza extinderea masurii inclusiv asupra sistemului bancar.
Potrivit consultantului financiar Ionel Blanculescu, statul este oricum principalul beneficiar al profitului realizat de companiile petroliere, iar suprataxarea este vehiculata in contextul in care exista deja o superimpozitare a acestora.
"Statul incaseaza