În cunoscutul cătun Urnele Mari mai sunt - conform ultimului recensamânt - 15,7 locuitori, toţi cu drept de vot: 10 femei şi 5,7 bărbaţi. (Zecimala e moştenită în statisticile primăriei de la vechiul regim).
De când a început campania, agitaţia se vede şi din avion. Se uită lumea-n jos, pe hublou, şi se miră ca proasta la păcănele.
Pe liste sunt 5 candidaţi la primărie, unul din partea USL, unul din partea PDL, unul din partea Uniunii Naţionale Pentru Roşiile Româneşti (extrema stângă) şi 2 independenţi, afiliaţi la Partidului Pensionarilor Vârstnici.
Electoratul e repartizat echilibrat, între hotărâţi şi nehotărâţi, după cum urmează. Hotărâţi: cei cinci candidaţi şi nevestele lor. Nehotărâţi: cele cinci băbătii cârcotaşe şi ţâfnoase, vaduve de tranziţie, care decid mereu rezultatul alegerilor, poreclite de analişti babele-balama. Ele nu pot fi niciodată minţite. Sunt conectate la pomenielectoralepunct ro şi, când nu joacă angry birds, se updatează. Ştiu cu precizie unde şi la ce ora s-au împărţit pipe Mac Arthur din coceni de porumb, când s-au dat muzicuţe cromatice (cu schimbător; 24 de găuri), inscripţionate simplu "Votaţi schimbarea".
Ca peste tot, la Urnele Mari alegerile sunt o competiţie de proiecte. Şi programe. Febra unei frenezii care se naşte din nou îi zgâlţâie, în sensul bun al cuvântului, mai ales pe candidaţi. Să-i luăm pe rând. Reprezentantul USL (primar în funcţie, candidat la al cincelea mandat, om cu experienţă, umblat prin toate partidele, are câteva proiecte îndrăzneţe, pe care vrea să le continue: transport gratuit (comuna măsoară vreo 10 kilometri extrem de neliniari, dacă adunăm şi uliţele care urcă până la poalele dealului, şi uliţele pe care n-a mai circulat nimeni de la ultima eclipsă, precum şi uliţa ocolitoare, realizată ad-hoc pe vremea când cârciuma avea muşterii), parcări subterane şi locuri de muncă. Repr