SF-ul devine realitate: a început era războaielor cibernetice. Experţii în securitate informatică au descoperit un virus periculos şi extrem de sofisticat, Flame. Una dintre cele mai cunoscute companii anti-virus, Kaspersky Lab, anunţă că acesta este folosit ca armă cibernetică împotriva mai multor ţări din vestul Asiei, cele mai multe ţinte vizate fiind în Iran.
„De câţiva ani buni, riscul izbucnirii unui război cibernetic este subiectul cel mai fierbinte al securităţii informatice”, susţine. „Stuxnet şi Duqu făceau parte dintr-un singur lanţ de atac, care a ridicat mari semne de întrebare în întreaga lume. Flame reprezintă o nouă etapă în acest război şi este deosebit de important să înţelegem că astfel de arme cibernetice pot fi utilizate cu uşurinţă împotriva oricărui stat. Însă, această situaţie este diferită de cea a unui război tradiţional, deoarece statele cele mai dezvoltate sunt, de fapt, cele mai vulnerabile în cazul unui conflict informatic”, completează acesta.
Complexitatea şi funcţionalităţile noului malware le depăşesc cu mult pe cele ale ameninţărilor informatice cunoscute până în prezent. Acesta a fost descoperit de experţii Kaspersky Lab în timpul unei investigaţii iniţiate la cererea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), un organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva. Programul periculos, identificat cu numele Worm.Win32.Flame, a fost creat pentru spionaj cibernetic şi are capacitatea de a fura date confidenţiale, de a face capturi de ecran, a strânge informaţii despre sistemele atacate, fişierele stocate, datele de contact şi poate înregistra chiar conversaţii audio, dacă acel computer are ataşat un microfon (inclusiv de la camera web).
Cercetarea independentă a fost iniţiată în urma unei serii de incidente provocate de un alt malware foarte periculos şi necunoscut până în prezent, numit Wiper. Acesta a şters