Pe măsură ce problemele financiare ale Spaniei fac ca apelul acestei țări la asistența financiară european să devină o posibilitate din ce în ce mai certă, liderii și decidenții politici încep să-și pună întrebări cu privire la cine va finanța acest ajutor de urgență.
Spania este cea de-a patra economie a zonei euro, după Germania, Franța și Italia, iar costurile unui program de salvare ar putea afecta serios resursele noului fond de urgență european în valoare de 700 de miliarde de euro, care va intra în funcțiune în această vară. Salvarea Spaniei ar lăsa foarte puține resurse pentru asistența altor țări, consideră publicația „New York Times”.
Află cele cinci motive pentru care investitorii se panichează când aud de Spania
Băncile și guvernul, prinse într-o vrie financiară
Oficialii spanioli insistă iar cei europeni speră că un fond de urgență nu va fi necesar. Însă, cu fiecare zi ce trece, neliniștile cresc față de naționalizarea băncii imobiliare Bankia, fuga capitalului din Spania și adâncirea recesiunii economice.
Fuga capitalului străin din Spania a agravat puternic situația suferindului sistem bancar spaniol, băncile spaniole fiind singurele care au mai cumpărat obligațiunile suverane necesare finanțării deficitului bugetar. Cum valoarea acestor obligațiuni se prăbușește, soarta băncilor Spaniole și a guvernului este strâns legată în această vrie financiară.
Vezi de ce naționalizarea de urgență a băncii Bankia a îngrijorat și mai mult piețele financiare
Creșterea costurilor de finanțare
Datorită dimensiunilor economiei Spaniei, salvarea acesteia reprezintă o problemă majoră pentru decidenții politici europeni, mult mai mare decât cea a Greciei. În speranța de a reduce din presiune, Comisia Europeană a îndemnat guvernul de la Madrid să implementeze măsuri de liniștire a pieței, iar Lael Bra