Capsula Dragon, fabricată de compania americană SpaceX, s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) joi, cu ajutorul unui braţ robotizat, punând astfel capăt primei vizite a unui vehicul spaţial privat la bordul avanpostului orbital, au confirmat specialiştii de la NASA, citaţi de AFP.
Ataşată de ISS cu ajutorul aceluiaşi braţ robotizat, manevrat de cei şase astronauţi care formează echipajul actual al staţiei, capsula Dragon s-a separat de ISS la ora 08.07 GMT (11.07 ora României, n.r.), cu două minute mai târziu decât era prevăzut, a precizat comentatorul postului de televiziune al NASA, care a transmis în direct această manevră.
Dragon a rămas conectată la ISS timp de cinci zile, 16 ore şi cinci minute.
Vehiculul spaţial, cu o greutate de şase tone, o formă de clopot şi înzestrat cu două antene solare, s-a conectat la ISS cu ajutorul braţului robotizat, vineri.
Astronautul care a manevrat braţul robotizat a îndepărtat capsula de ISS, iar braţul a abandonat capsula în jurul orei 09.35 GMT (12.35 ora României, n.r.).
Capsula îşi va porni propriile motoare orbitale pentru a-şi începe călătoria de revenire pe Terra. Dragon va reintra pe orbită la ora 14.51 GMT (17.51 ora României, n.r.) şi va efectua un "plonjon" în atmosfera terestră ce va avea o durată de o oră, urmat de o amerizare paraşutată în Oceanul Pacific, la ora 15.44 GMT (18.44 ora României, n.r.), la o distanţă de 907 kilometri de coastele Californiei.
Dragon a devenit primul vehicul spaţial al unei companii private care s-a conectat la ISS pentru a livra provizii la bordul staţiei. Capsula a fost lansată cu ajutorul unei rachete Falcon 9, de la baza aeriană Cape Canaveral din apropiere de Centrul Spaţial Kennedy din Florida.
În această primă misiune cu rol demonstrativ, capsula Dragon a livrat la bordul ISS 521 de kilograme de provizii - inclusiv al