Expertiza contabila judiciara depusa la dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care este judecat Dan Voiculescu, arata ca legislatia in vigoare in 2003 permitea un raport simplificat de evaluare a actiunilor societatii, transmit televiziunile de stiri. Procurorii DNA sustin ca privatizarea ICA a fost facuta in mod fraudulos, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Dan Voiculescu
Sursa imagine: puterea.ro.jpg
Magistratii instantei supreme au decis ca expertizele dispuse, una contabila si una tehnica, sa lamureasca daca activele corporale ale ICA au fost reflectate actualizat in bilantul contabil din 21 decembrie 2002 si in balanta contabila din 30 aprilie 2003, care era metoda legala de determinare a pretului de oferta, respectiv raport de evaluare simplificat sau raport de evaluare de piata, si sa determine valoarea de piata a cladirilor si terenurilor aflate in proprietatea institutului, la momentul privatizarii.
Cele doua expertize depuse recent la dosarul cauzei – una contabila si una tehnica – sunt favorabile lui Dan Voiculescu, dar si celorlati 12 inculpati din dosar. Expertiza contabila arata ca actiunile ICA au fost corect evaluate de catre Agentia Domeniilor Statului la nivelul anului 2003, cand s-a privatizat institutul, iar cea de evaluare a activelor ICA, indica faptul ca acestea valorau la acea vreme peste trei milioane de dolari.
Concluzia generala a celor doua expertize este ca valoarea actiunilor nu este egala cu cea a cladirilor si terenurilor, dar ca privatizarea raportata la modul de determinare a pretului de oferta al actiunilor ICA, respectiv pretul de pornire la care era scos la privatizare Institutul, a fost cel corect in raport cu legislatia in vigoare la momentul privatizarii, adica in anul 2003.
Dan Voiculescu a fost trimis in judecat