Supervulcanul Yellowstone din Statele Unite ar putea declansa cea mai mare catastrofa naturala din istorie, in urma unei eruptii puternice, care s-ar putea produce mai repede decat se credea pana acum. Oamenii de stiinta apreciaza ca Yellowstone ar fi in stare sa distruga doua treimi din suprafata Statelor Unite.
Eruptia unui supervulcan reprezinta cel mai mare dezastru natural, care poate lovi planeta noastra, intr-un timp mai scurt decat impactul unui asteroid, potrivit Daily Mail.
Daca pana acum se credea ca eruptia acestor vulcani ar putea avea loc la interval de sute de mii de ani, acum oamenii de stiinta considera ca perioada poate fi de doar cateva sute de ani, in functie de dimensiunea camerei de magma.
Aceasta veste ar putea fi una rea pentru Statele Unite, in cazul in care supervulcanul de sub Parcul National Yellowstone din statul Wyoming ar erupe.
Supervulcanii, precum Yellowstone, sunt alimentati de bazine uriase de magma, care se formeaza in adancurile Pamantului. Geologii au crezut ca trebuie sa treaca o perioada cuprinsa intre 100.000 si 200.000 de ani pentru ca bazinul de magma al unui supervulcan sa aiba o presiune suficienta pentru a erupe.
Dar noul studiu arata ca o structura gigantica de magma poate rezista doar cateva mii de ani sau chiar sute de ani, inainte de explozie. Desi in acest moment camera de magma de sub Yellowstone nu a ajuns inca la dimensiunile si presiunea ce determina o super-eruptie, nu inseamna ca in urmatoarele cateva sute sau mii de ani nu s-ar putea intampla asta.
Semnele ca ceva se intampla sunt deja prezente: un rezervor de magma situat la aproximativ 9,6 kilometri adancime la Yellowstone a crescut cu o rata record, din 2004 si pana astazi.
In parcul din Wyoming exista un strat de roca fierbinte aflat la cel putin 640 kilometri sub suprafat