Lupta privind reducerea consumului excesiv de sare continuă.
Ministerul Sănătăţii intenţionează să iniţieze un program naţional având drept scop educarea populaţiei privind reducerea consumului de sare, care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, trebuie să fie de doar 5 grame pe zi.
Programul se doreşte a fi implementat pe o perioadă de cinci ani pentru reducerea sării din alimente. Ministerul Sănătăţii intenţionează să sensibilizeze producărorii de alimente să reducă aportul de sare utilizat în producţie, având în vedere că, potrivit unui clasament al consumului de sare realizat de OMS la nivel european, România ocupă locul doi după Ungaria. „Şi acum există două programe de sănătate în derulare, de aproximativ trei, patru ani. Una este pentru determinarea iodurii de potasiu din sarea iodată, iar cealalată este determinarea cantităţii de sare din diferite alimente procesate din unităţi de procesare şi de distribuţie. Sunt în derulare de câţiva ani, lucrăm la ele în sensul că luăm probe de alimente, o parte le prelucrăm la laboratorul nostru şi o parte se trimit către institutele de igienă”, a declarat dr. Gabriela Uifălean, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, subliniind că în urma controalelor au fost identificate şi o serie de neconformităţi legate de determinarea iodurii de potasiu din sarea iodată.
Tensiunea arterială este un aliat al bolilor de inimă, care nu doare, dar de cele mai multe ori este privită cu nepăsare. Una din trei persoane din România este hipertensivă şi, din păcate, numai 60% dintre ei ştiu acest lucru şi mai mult de jumătate dintre ei aleg să se trateze. „Este un factor de risc oarecum nelijat, mai ales că este unul dintre factorii care poate fi tratat. Hipertensiunea ne expune la două riscuri mari, riscul îmbolnăvirii inimii prin cardiopatie ischemică şi riscul accidentului vascular cer