Azi, o diplomă de studii superioare nu îţi poate asigura un loc de muncă. Potrivit ultimelor statistici, jumătate din şomerii înregistraţi oficial au vârsta de până în 29 de ani.
Miercuri, ora 10.30. Atmosfera la Forul Meseriilor şi Profesiilor pentru tineri, organizat la Opera Naţională, era ca la şcoală. Grupuri de adolescenţi adunaţi îşi împărtăşesc unul altuia prima lor experienţă de adult: găsirea unui job.
Agenţia Naţională a Forţei de Muncă pune la bătaie anul acesta peste 7.000 de locuri vacante pentru tineri. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre ei a ies pe uşă dezamăgiţi, dar cu genţile pline de fluturaşi şi pliante.
Vezi ce ţeapă de mii de euro şi-au luat moldovenii care au vrut să ajungă în SUA sau Canada
„Am lucrat până acum în calitate de jurist la o companie de stat, cu un salariu mizer de 1.500 de lei. Nu-mi ajungea să supravieţuiesc şi mi-am dat demisia. De jumătate de an stau fără nicio ocupaţie, iar ofertele de la târg nu mi se potrivesc. N-aş vrea să lucrez chelner sau şofer", spune Alexandru, un bărbat de 28 de ani din Chişinău.
La câţiva metri, o tânără poartă un dialog cu un angajator în sectorul vânzărilor. Fără folos, însă. „Absolvesc în câteva săptămâni Psihologia şi am sperat să-mi găsesc ceva de lucru azi. Ţara asta însă nu mai are nevoie de psihologi. Aş fi mulţumită să profesez măcar într-o şcoală", mărturiseşte Mariana Chintea (21 de ani).
MINORII, CU CELE MAI MICI ŞANSE
Pentru că vine vacanţa, mulţi tineri îşi caută o ocupaţie part-time pe vară. Dar cum nu au atins încă majoratul, cei mai mulţi sunt respinşi de patronii de firme. „Aş vrea să lucrez ca să-mi fac bani de buzunar. Când le spun însă că am 17 ani, îmi zic să mai cresc un an", se plânge Cristina Pascari, studentă la Colegiul de Comerţ. Fata recunoaşte că, în situaţia ei, ar accepta un job şi pentru un salariu de 1.500 de lei.