Comisia Europeană a cere Italiei și României transpunerea în legislația națională a normelor UE privind produsele din domeniul apărării (Directiva 2009/43/CE), lucru pe care aceste state membre ar fi trebuit să-l facă până la 30 iunie 2011.
Comisia mai dă un termen de două luni României pentru a anunţa măsurile adoptate pentru a asigura deplina conformitate cu obligațiile care le revin în conformitate cu directiva amintită. În caz contrar, Comisia poate lua decizia de a le deferi Curții Europene de Justiție.
Fragmentarea pieței europene a produselor din domeniul apărării și abordările naționale diferite au creat multe probleme pentru industria europeană a apărării, arată CE în pachetul privind procedurile de infringement. De exemplu, sistemele naționale instituite pentru controlul transferului de echipamente de apărare către un alt stat membru nu făceau distincție între exporturile destinate țărilor terțe și transferurile între state membre.
Directiva 2009/43/CE privind transferurile intracomunitare de produse din domeniul apărării este destinată să diminueze aceste obstacole. Ea constituie un pas înainte spre o adevărată piață europeană pentru echipamentele de apărare, menținând totodată controlul exercitat de statele membre asupra propriilor interese esențiale în materie de apărare și securitate.
Statele membre ar fi trebuit să transpună Directiva 2009/43/CE în legislația națională prin adoptarea și publicarea actelor cu putere de lege, a regulamentelor și a actelor administrative necesare pentru a se conforma acestui act legislativ până la 30 iunie 2011. România și Italia nu au comunicat încă adoptarea unei astfel de legislații.
Avertismentul CE de astăzi este un aviz motivat în cadrul procedurilor UE în constatarea încălcării obligațiilor.