Atunci când mâncăm îngheţată creierul nostru reacţionează la fel ca în cazul consumului de substanţe stupefiante. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat Oregon.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii au analizat comportamentul unui grup de persoane care mâncau îngheţată, mai precis milk-shake-ul cu îngheţată de ciocolată. Astfel, s-a constatat că atunci când mâncăm desertul, creierul nostru reacţionează la fel ca atunci când apare dependenţa de substanţe stupefiante. Cu cât mănâncă mai mult, cu atât simt o poftă mai mare, arată datele cercetării. O posibilă explicaţie al acestui fenomen ar fi o activare insuficientă a zonelor cerebrale implicate în „circuitul recompensei”.
Cercetătorii au observat acest mecanism studiind activitatea cerebrală la un grup de 150 de studenţi sănătoşi, care aveau o greutate normală. Ei au fost invitaţi să nu mănânce nimic în cele cinci ore dinaintea experimentului. Voluntarii au trebuit să completeze un chestionar despre obiceiurile lor alimentare şi îndeosebi despre consumul de îngheţată.
La test, fiecare a băut câte o gură de milk-shake şi o băutură fără gust deosebit. S-a constatat că, la cei care mâncau des îngheţată, „circuitul recompensei” s-a activat, dar mult mai puţin decât la consumatorii ocazionali. Altfel spus, pentru a ajunge la acelaşi nivel de plăcere, ei trebuie să mănânce mai multă îngheţată.
Într-un articol apărut în revista „American Journal of Clinical Nutrition”, se precizează că scăderea activării „circuitului recompensei” permite înţelegerea comportamentelor ce constau în alimentaţie excesivă, care duc la obezitate. Se insistă pe importanţa unui regim alimentar echilibrat, cu puţin din toate, dar în cantităţi moderate.
Atunci când mâncăm îngheţată creierul nostru reacţionează la fel ca în cazul consumului de substanţe stupef