De subiectul câinilor vagabonzi din Piteşti s-a săturat toată lumea. De 20 de ani, se poartă infinite discuţii, iar rezultatele sunt nule. Totuşi, situaţia este cât de poate de dramatică. Tot mai mulţi copii sunt muşcaţi. Tot mai mulţi adulţi se tem să iasă din casă, pentru că haite de 5 până la 10 câini le ies, agresive, în întâmpinare.
De 22 de ani Piteştiul are această problemă care ne pune într-o postură jenantă în faţa întregii lumi civilizate. „Sigur că, până nu există o lege fermă, nu putem acţiona eficient. Dar ceva mai multă grijă din partea administraţiei publice locale n-ar fi stricat. Am întâlnit oameni care mi-au spus că sunt speriaţi la gândul că vor fi atacaţi, iar spitalele nu sunt dotate cu vaccin antirabic – Verorab se cheamă.
În mod normal, cu atât de mulţi câini care, de foame, sunt extrem de agresivi, personalul medical şi municipalitatea ar trebui să fie permanent în alertă. Nu de altceva, dar din cauza rabiei se moare!
Este adevărat că, din fericire, nu am avut astfel de cazuri, însă tot ce vreau să vă spun este că nu suntem pregătiţi aşa cum ar trebui” – spune Daniel Dragomir.
Măcar putem limita agresivitatea patrupedelor
La fel cum i-a anunţat pe piteşteni în platforma-program, Daniel Dragomir nu este adeptul eutanasierii câinilor. El s-a gândit la ideea de a colecta hrană pentru animale, precum si la ideea de a verifica starea de sanatate a acestora prin intermediul cabinetelor veterinare.
„Tot ce putem face este să limităm agresivitatea câinilor, aşa încât să limităm şi pericolul ca oamenii să fie muşcaţi. Eu m-am gândit să facem contract cu hypermarket-urile şi cu restaurantele, să ne dea resturi de mâncare, pentru a avea cu ce să hrănim patrupedele. Este o modalitate sigură prin care măcar obţinem unele rezultate, până vom avea la dispoziţie o lege prin care să putem acţiona.”
@N_P