Criza este cuvântul-cheie în Madrid: criza de lichidităţi, criza datoriei, criză bancară, criză de încredere, criza locurilor de muncă. Spania, ultimul copil-problemă al zonei euro, le are pe toate, scrie Reuters.
Pe măsură ce problemele se adună, administraţia primului-ministru Mariano Rajoy se simte sub asediu. Oficialii nervoşi sunt reticenţi în a vorbi direct din cauza fricii că alunecă în declaraţii. Autorităţile se contrazic între ele. Planurile continuă să se schimbe. Iar pieţele financiare se clatină sub incertitidini. Perspectivele sumbre sunt palpabile pe coridoarele ministerelor.
Ultima gafă: după săptămâni întregi de insistenţe că sectorul bancar e stabil şi capitalizat, miniştrii au anunţat vinerea trecută că Bankia - una dintre cele mai mari bănci din ţară - are o gaură de 19 miliarde de euro în conturi. Încă nu au anunţat de unde au de gând să facă rost de bani, mai ales că Financial Times scria că Banca Centrală Europeană (BCE) a respins planurile Spaniei de a recapitaliza Bankia. Statul iberic dorea ca să emită obligaţiuni suverane de 19 miliarde de euro (24 miliarde de dolari), pe care apoi să îi schimbe în numerar la operaţiunile de refinanţare pe trei luni ale BCE. Dar aceasta a respins planul pe motiv că s-ar încălca principiul potrivit căruia banca centrală nu poate finanţa guvernele.
Ulterior, oficialii spanioli au criticat virulent BCE pentru că nu intervine să limiteze creşterea costurilor cu finanţarea datoriei, care au ajuns la 7%, nivel ce a forţat Portugalia şi Grecia să ceară ajutor internaţional. Oficialii iberici au spus că "BCE intervine doar când o ţară e pe marginea prăpastiei".
Efectul Bankia
Efectul dezvăluirilor despre Bankia a fost devastator, bursa de la Madrid încheind la minimul ultimilor 9 ani. Oficialii spun că străinii nu înţeleg că Spania şi-a crescut exporturile mai mult decât orice altă ţar