În volumul "Nu hrăni cancerul” (Editura Christiana), profesorul doctor Pavel Chirilă, unul dintre autorii lucrării, oferă cititorului "Zece principii de bază în alimentaţie”, care ar trebui respectate dacă suntem interesaţi să ne protejăm sănătatea şi să prevenim apariţia cancerului.
Dieta vegetariană bio. Profesorul Chirilă consideră că "această dietă este cea mai sigură metodă profilactică împotriva cancerului”. Studiile citate de autor în acest volum demonstrează cu certitudine că "diminuarea riscului de cancer este corelat cu consumul de fructe şi zarzavaturi.
Cerealele şi fructele. Profesorul Chirilă le consideră "cele mai valoroase” pentru alimentaţia omului cu condiţia să fie consumate după "un tratament termic uşor”.
Leguminaceele: fasole, mazăre, bobul, lintea, soia, preparate termic.
Zarzavaturile, condimentele, fructele. Est indicat să le folosim crude, fiind exceptaţi suferinzii de diaree, colopatii sau afectţiuni gastrice.
Calitatea apei. "Bea în fiecare dimineaţă pe stomacul gol 300-500 ml de apă plată de cea mai bună calitate”, ne recomandă prof. Chirilă.
Tehnicile gastronomice trebuie să conserve proprietăţile nutritive ale alimentelor. Şi pentru aceasta sunt utile vasele de pământ sau inox şi să preparăm hrana în abur sau la cuptor. De asemenea, este bine să evităm cuptorul cu microunde, oalele sub presiune, prăjelile etc.
Un pahar de vin. Este binevenit cu condiţia să nu conţină substanţe chimice.
Postul negru periodic. "Are o mare valoare profilactică în cancer postul ţinut 1 – 2 zile pe săptămână”.
Fructele oleaginoase: nuci, alune, migdale, seminţe de dovleac, floarea soarelui, fistic. Sunt indicate crude, pentru a potoli foamea, între mese.
Alimente loco-regionale, respectiv alimente care provind din "ţinutul unde ne-am născut”.
În concluzie, prof. Chirilă spune” "O idetă cu conţinut