Comisia Europeană a încălcat soluțiile Germaniei pentru criza financiară, cerând acordarea de ajutor direct pentru băncile europene și, totodată, introducerea de obligațiuni comune (eurobonduri).
Comisia, instituția centrală de reglementare a Uniunii Europene, a susținut sugestiile Spaniei, propunând ca fondul permanent de urgență, Mecanismul European de Stabilitate, să injecteze fonduri direct în sistemul bancar în loc să le ofere prin intermediul guvernelor naționale, anunță agenția de știri Bloomberg.
Află de ce CE intenționează să relaxeze reglementările fiscale
„Flexibilitatea și viteza de acțiune vor fi esențiale” a declarat, ieri, Jose Manuel Barroso, președintele CE. El a dorit „nu doar flexibilitate în ceea ce privește instrumentele, dar și în ceea ce privește viteza de reacție a așa-ziselor tampoane financiare, în acest caz, ESM”, a adăugat acesta.
Opoziția țărilor creditoare
Propunerile pentru o reducere a restricțiilor cu privire la utilizarea fondurilor europene de urgență se confruntă cu opoziție puternică în țările creditoare precum Germania, Finlanda și Olanda, țări în care cetățenii se opun unor noi programe de salvare pe lângă cele de 386 de miliarde de euro deja comise.
Germania nu a dat niciun semn că-și va relaxa poziția, Steffen Seibert, principalul purtător de cuvânt al Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat reporterilor la Berlin că „poziția Germaniei cu privire la recapitalizarea directă a băncilor din fondul de salvare european este deja cunoscută”.
Află de ce Germania se opune introducerii de eurobonduri în pofida insistențelor OECD și FMI
Semnalele de stres s-au multiplicat pe piețele financiare, investitorii renunțând la venituri în favoarea siguranței, fapt care a provocat scăderea dobânzilor obligațiunilor germane cu scadența la 2 ani la 0. Dobânda obligaț