31 mai este Ziua Internaţională Antifumat. Cu această ocazie, semnalele de alarmă privind consecinţele consumului de tutun, s-au înmulţit. Anual 6 milioane de europeni mor din cauza fumatului.
Tinerii sunt cei mai mari consumatori de ţigări. Specialiştii spun că s-a ajuns în această situaţie şi pentru că ţigara sau scenele cu fumători sunt prezente în 8 filme din 10.
Industria tutunului profită de cinematografia franceză! Aşa se poate rezuma un studiu realizat timp de 5 ani. 180 de filme franceze au fost urmărite la secundă de Liga contra Cancerului din Franţa.
Rezultatul este edificator: 80 la sută dintre pelicule conţin cel puţin o scenă de tabagism şi în 30 la sută din filme există peste zece astfel de scene - prin scenă de tabagism înţelegem prezenţa unei ţigări, brichete sau scrumiere. Considerat atipic, filmul "Gainsbourg, o viaţă eroică" consacrat fostului cântăreţ francez, a fost scos din calcul.
E adevărat că nu mai puţin de 43 de minute din peliculă conţin scene de tabagism. În medie, într-un lung-metraj, ţigara sau aluzia la ţigară apare pe ecran două minute şi jumătate lucru care echivalează cu 5 clipuri comerciale. 5 reclame pentru care industria tutunului ar plăti în mod normal circa 600 de mii de euro. Cu alte cuvinte, această industrie nu numai că face economii dar în plus ocoleşte de o manieră abilă legea franceză care interzice publicitatea sau promovarea tutunului.
Se observă că dacă ţigara gata făcută sau pachetul clasic sunt cel mai des întâlnite pe marele ecran apare din ce în ce mai mult şi ţigara pe care ţi-o faci singur, evident pentru a fi în pas cu moda tinerilor care astăzi, din motive financiare, preferă adesea să-şi facă singuri ţigările. Autorii studiului mai notează că în aceste filme "monitorizate", personajele principale sunt cele care fumează în primul rând iar printre ele, bărbaţii sunt cei mai