Cu totii stim cat de anevoioasa este rambursarea TVA de la bugetul statului, mai ales acum cand Romania traverseaza o perioada economica relativ dificila. Fluxul de numerar al multor companii este afectat de intarzierea cu care banii datorati de stat intra efectiv in contul contribuabilului. Exista insa cateva metode prin care acest dezavantaj poate fi eliminat. Una dintre solutii este formarea unui grup de TVA.
Grupul de TVA este o oportunitate a carei aplicabilitate a fost largita in urma modificarilor legislative de la inceputul acestui an. Pana atunci, numai marii contribuabili puteau aplica pentru formarea unui grup de TVA. Acum insa lucrurile s-au schimbat si toate societatile care fac parte din acelasi grup de firme pot implementa aceasta structura.
Ideea este simpla: companiile isi compenseaza pozitiile intr-un decont de TVA consolidat, ajustandu-si sumele de plata cu sumele de rambursat. De precizat ca o inregistrare suplimentara in scopuri de TVA pentru implementarea grupului fiscal unic sau alte modificari de ordin contabil nu sunt necesare.
Exista, desigur, cateva cerinte pentru ca minimum doua companii sa formeze un grup fiscal. Cea mai importanta este detinerea in proportie de minimum 50% din capitalul societatilor in cauza de catre aceiasi actionari.
Avantajul major al acestei structuri este optimizarea fluxului de numerar. Astfel, o companie aflata in pozitie de rambursare primeste instant numerar din partea companiei aflate in pozitie de plata, fara sa astepte rambursarea de TVA, care de cele mai multe ori este un proces anevoios.
Avantajul optimizarii este si mai important in contextul in care una dintre companiile din grup se afla inca in faza de investitii sau efectueaza doar exporturi/ livrari intracomunitare.
Spre exemplu, o companie care activeaza in sectorul productiei / distributi