Taxa clawback a devenit extrem de controversata, deoarece ar putea duce la retragerea unor medicamente compensate de pe piata, ceea ce ar afecta o multime de pacienti.
In plus, producatorii ar putea da faliment, avand in vedere ca suma pe care trebuie sa o dea inapoi statului este uriasa.
In aceste conditii, unii producatori au anuntat ca vor sa isi scoata din lista de compensate medicamentele proprii, pentru a nu mai plati taxa, sau chiar sa le elimine din portofoliu.
Taxa clawback ne poate lasa fara medicamente compensate
Pentru primul trimestru al anului, producatorii trebuie sa plateasca mai mult de 100 de milioane de euro, adica dublu fata de trimestrul anterior, ei acuzand nesustenabilitatea modului de calcul, deoarece, in ritmul actual, vor ajunge, in mai putin de zece ani, sa dea statului 97% din cat incaseaza.
Pe de alta parte, statul are de finantat deficite tot mai mari in sistemul de sanatate si nu isi mai permite sa aloce prin CNAS, pentru compensarea medicamentelor, decat un buget mult mai mic decat consumul efectiv.
Taxa clawback reprezinta banii pe care firmele de medicamente trebuie sa ii dea inapoi statului. Daca Guvernul aloca bani pentru aceste medicamente, insa consumul e mai mare, atunci producatorii trebuie sa acopere diferenta.
Cristian Lutan, directorul executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), explica, pentru Ziare.com, problemele cauzate de taxa clawback.
Ce este taxa clawback si cum este ea, in prezent, aplicata in Romania?
Taxa clawback din Romania este unica in Europa, deoarece Guvernul nostru a ales o optiune atipica pentru calcularea ei, si anume a decis sa acopere intregul deficit al statului, lucru injust, pentru ca acesta include atat veniturile compensate ale producatorilor, c