Alina Dijmărescu, care lucra în Japonia, a fost găsită moartă într-o cameră a unui hotel din insula Okinawa, în urma unui atac de cord.
Cel mai probabil afecţiunea cardiacă a tinerei Alina Dijmărescu, în vârstă de doar 36 de ani a fost provocată de suprasolicitarea de la muncă. Fiica fostului ministru de finanţe Eugen Dijmărescu absolvise Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale şi putea vorbi fluent şase limbi, iar potrivit mediafax, lucrase în trecut pentru mai multe firme, inclusiv Lehman Brothers.
Decesurile provocate de suprasolicitarea la locul de muncă sunt una din probleme frecvente cu care se confruntă ţara soarelui răsare. Acestea sunt numite Karōshi (過労死), adică morţi prin extenuare/suprasolicitare, primele două caractere 過労 (Karō) însemnând muncă în plus, iar 死 (shi) reprezentând caracterul pentru moarte.
Deşi cazuri de astfel de decese s-au produs în Japonia încă din 1940, abia în 1969, au fost publicate în presă date despre un deces, când un bărbat de doar 29 de ani, care lucra la cel mai important ziar al vremii din Japonia, a murit tot din cauza unui atac de cord.
Denumirea de Karōshi a luat naştere în 1982 când trei doctori niponi au publicat o carte cu acelaşi nume în care prezentau mai multe cazuri de deces cauzate de suprasolicitarea la locul de muncă. Cazurile prezentate erau ale unor persoane tinere care lucrau mai mult de 60 de ore pe săptămână şi care murise de infarcturi sau atacuri de cord.
Principalele cauze ale deceselor provocate de karōshi sunt atacurile de inima, dar si hemoragiile subarahnoidiene (18%), hemoragiile cerebrale (17,2%), tromboza cerebrala sau infarctul miocardic (6,8%), infarctul miocardic (9,8%), insuficienta cardiaca (18,7%) si “alte cauze” (29,1%). Din un studiu recent din Japonia, realizat pe un eşantion de 500 de oameni de afaceri, a reieşit că nu mai puţin de 46% dintre aceştia au