Potrivit statisticilor, Europa este cea mai mare si mai dezvoltata piata ecologica, insumand peste 50% din consumul global.
Inca de pe acum, in tarile dezvoltate, cererea depaseste oferta. Rata anuala de crestere a fost de 15%, depasind de 4 ori rata de crestere a sectorului de alimente traditionale. In acest context, anuntul recent al Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica, "Bio Romania", potrivit caruia numarul agricultorilor ecologici romani se dubleaza de la un an la altul, plaseaza tara noastra, la capitolul "rata de crestere", pe locul intai in UE. Sub sigla "Romania, gradina bio a Europei", marti, 5 iunie, va avea loc, in aula Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti, o conferinta internationala privind agricultura ecologica si dezvoltarea rurala. Organizata de "Bio Romania", conferinta va prilejui, printre altele, semnarea documentelor oficiale prin care Romania va fi desemnata Tara Anului, la cea mai mare expozitie de produse ecologice - Biofach Nürnberg, 2013. Ca asociatie patronala, "Bio Romania" (www.bio-romania.org) este un puternic partener de dialog cu autoritatile statului, sprijina crearea conditiilor economice favorabile de dezvoltare a productiei, procesarea si comertul cu produse ecologice romanesti, informarea, educarea si constientizarea consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice asupra sanatatii umane si a mediului inconjurator.
Fermele taranesti se intorc la... matca
Conform datelor detinute de "Bio Romania", numarul agricultorilor bio se dubleaza si ajunge la 20.000 la finalul acestui an! Daca in 2011, numarul fermelor taranesti certificate bio era de 10.000, in 2012, numarul lor e dublu, ceea ce inseamna o crestere de suta la suta! La aceasta cifra s-a ajuns extrem de repede, tinand cont ca, in 2010, numarul agricultorilor ecologici nu era mai mare de