Politica de coeziune - prin care se asigură „fonduri europene" - este un instrument cheie pentru investiţii în UE şi are nevoie de un nivel consistent de finanţare. Doar astfel pot fi reduse diferenţele de dezvoltare între statele membre, se arată în proiectul declaraţiei ce urmează să fie semnată după reuniunea la nivel înalt „Prietenii Coeziunii" care are loc astăzi la Bucureşti.
Prim miniştrii şi reprezentanţii statelor din grupul "Prietenilor Coeziunii" (Bulgaria, Republica Cehia, Croaţia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Republica Slovacă, Slovenia şi Spania) reuniţi la Summit-ul privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020 de la Bucureşti mai sunt de accord că este nevoie de o reformă a politicii de coeziune.
"Nivelul finanţării prevăzute pentru investiţii în cadrul Politicii de Coeziune ar trebui să ia în calcul obiectivul prioritar de reducere a disparităţilor de dezvoltare între statele membre şi între regiuni şi ar trebui să asigure o flexibilitate adecvată, pentru a garanta un răspuns mai bun la nevoile specifice individuale ale statelor membre şi ale regiunilor. De aceea, trebuie asigurat echilibrul între simplificarea mecanismului de implementare a Politicii de Coeziune şi eficacitatea cheltuielilor pentru Coeziune; în consecinţă, flexibilitatea sau uşurinţa în utilizare sunt esenţiale", se mai arată în propunerea declaraţiei finale a summitului, obţinută de Adevărul.
România are două puncte cheie pe care le-a susţinut, în timpul negocierilor, în Consiliile Europene la nivel de ministri: nu vrea să se facă nicio legătură între rata de absorbţie din actuala perioadă de programare (vezi AICI argumentele) şi nu este de acord cu aşa numitele "condiţionalităţi macroeconomice", decît în anumite condiţii. Din punctul de vedere al indicatorilor macroeconomici şi al sănătăţii econom